Om programmet
Programmet ska stödja barn och unga att göra en beteendeförändring för ökad fysisk aktivitet med stöd av vårdnadshavare. Programmet kommer att fokusera på rörelse i vardagen och att begränsa stillasittandet. Interaktion mellan patient och behandlare möjliggörs utifrån respektive modul i programmet.
Programmet riktar sig till
Barn och unga som har behov av att öka sin fysiska aktivitet som en del i behandlingen.
Behandlare i programmet är vårdpersonal som har rätt att förskriva fysisk aktivitet på recept för barn och unga.
Nyttor/vinster
Patienter får kunskap och förståelse om den fysiska aktivitetens påverkan på den psykiska och fysiska hälsan. Ökad kunskap ger en trygghet som kan leda till ökad motivation som i sin tur kan skapa ett agerande som förhoppningsvis leder till en hållbar förändring i fysisk aktivitet.
Programmet kompletterar befintlig grundläggande kompetens om fysisk aktivitet och har ett coachande angreppssätt, som ska bidra till patientens/vårdnadshavarens självständighet i programmet. Vilket kan bidra till kvalitetssäkring och resurseffektivitet för verksamheten.
Evidens och uppföljning
Det finns evidens att fysisk aktivitet har en god effekt på psykisk och fysisk hälsa.
I programmet kommer det att finnas skattningsformulär där före- och eftermätningar görs. Syftet är att följa upp effekten om programmet varit ett bra stöd i beteendeförändring.
Utvecklas av
- Region Jönköpings län
Uppstart: Februari 2023
Utgivare: Region Jönköpings län
Ägare: Anette Frisk, folkhälsochef, Region Jönköpings län
Innehållsförvaltare: Anna Larsson, verksamhetsutvecklare Barn- och ungdomsmedicinska mottagningarna, Region Jönköpings län och Lena Hedin, folkhälsoutvecklare, Region Jönköpings län
Kontaktpersoner: Anna Larsson, verksamhetsutvecklare Barn- och ungdomsmedicinska mottagningarna, Region Jönköpings län och Lena Hedin, folkhälsoutvecklare, Region Jönköpings län
Designer: Josefine Laago och Anna Norrenge, designstudion
Senast uppdaterad 20 april, 2023 av anna.norrenge@regionkalmar.se